13.07.2024
13.07.2024

Държавен куклен театър „Георги Митев “ – Ямбол е своеобразен културен център за духовното израстване на младите хора. Театърът е в навечерието на своята петдесет и пет годишнина.

На 27 март 1957 година, Международния ден на театъра се състои първото куклено-театрално представление в града.

В края на 1970 г. с Указ на Министерския съвет на Република България, театърът се утвърждава като държавна културна институция.

Гордост е, че театърът е успял да премине през всички превратности на времето. Днес е сред първите куклени театри в България с утвърдена слава не само у нас, но и в чужбина. Продукцията на театъра се е изнасяла и изнася далеч зад пределите на страната – Полша, Италия,Франция, Германия, Япония, Щвеция, Белгия, Русия, Унгария, Узбекистан, Турция,Югославия, където получава високо признание за своето изкуство.

С мюзикъла „Приказка за чистотата“ театърът става носител на Голямата награда на международното жури на куклено-театралния фестивал “ Двама са малко, трима са много “ – Пловдив 2000 и Преходната статуетка на Фондация “ Холандия “ за източно-европейско изкуство.

За участието си в Седмия международен фестивал на екологията „Бачка Паланка“ – 2001 ,отново „Приказка за чистотата“ театърът получава наградата за приятелство с децата на Войводина и подарък Златната книга на Нейно кралско височество принцеса Елисавета Караджорджевич.

През 2002 г. Куклен театър – Ямбол получава високото отличие – Златен герб на град Ямбол за принос в развитието на куклено-театралното изкуство.

През 2003 г. на Националния куклено-театрален фестивал “ Михаил Лъкатник “ е присъдена на театъра колективна актьорска награда за спектакъла „Червенокосият Джайлс от Хам „.

През 2005 г. постановката „Цветове“ получава няколко персонални награди и наградата на Областна администрация – Ямбол.

През м. ноември 2005 г. Държавен куклен театър – Ямбол е включен в образователен проект на 17 район на Будапеща, наброяващ 250 000 жители.

През 2006 г. фестивалния спектакъл „Цветове“ е номиниран за най-престижната награда „Икар“ на САБ.

През 2007 г. театърът отново е номиниран за националната театрална награда на Съюза на артистите в България – „Икар“ за постановката „Спящата красавица“. Същата година театърът получава голямата награда на Община „Тунджа“ -„Джон Атанасов“ – златен, за принос в културния живот.

През 2008 г. театърът получава награда за режисура, за „Румето и старият лъв“ – постановка Ангел Попов.

Същата година през м. юни театърът представя страната на Световния фестивал на изкуствата „Рио Локо“ – Тулуза – Франция.

През м.октомври постановката „Румето и старият лъв“ получава награда на Бурса, Република Турция.

През 2009 година на Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“- специалната награда за творчески постижения на името на Георги Митев – Жоро. През 2011 година театърът получава награда за режисура на Ангел Попов за „Най-важното нещо“. Държавен куклен театър – Ямбол е член на Съюза на артистите в България член на УНИМА и от 2007 година пълноправен член на ЮНЕСКО.

Театърът е домакин на Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“ с международно участие.