20.07.2024
20.07.2024

БИОГРАФИЧНА СПРАВКА

tlogo

Куклен театър „Георги Митев „ – Ямбол е своеобразен културен център за духовното израстване  на младите хора.

На 27 март 1957 година, Международния ден на театъра  се състои първото куклено-театрално представление в града.

В края на 1970 г. с Указ на Министерския съвет  на Република България, театърът се утвърждава като държавна културна институция.

През август 2007 г. с Указ на Президента на Република България театърът получава името на именития куклен актьор Георги Митев.

Гордост  е, че театърът  е успял да премине през всички превратности  на времето. Днес е сред първите куклени театри в България с утвърдена слава не само у нас, но и в чужбина.  Продукцията на театъра се е изнасяла и изнася далеч зад пределите на страната – Полша, Италия,Франция, Германия, Япония, Щвеция, Белгия, Русия, Унгария, Узбекистан, Турция, Сърбия, където получава високо признание за своето изкуство.

С мюзикъла „Приказка за чистотата” театърът става носител на Голямата награда на международното жури на куклено-театралния фестивал „ Двама са малко, трима са много ” – Пловдив 2000 и Преходната статуетка на Фондация „ Холандия ” за източно-европейско изкуство.

За участието си в Седмия международен фестивал на екологията „Бачка Паланка” – 2001 ,отново  „Приказка за чистотата” театърът получава наградата за приятелство с децата на Войводина и подарък Златната книга на Нейно  кралско височество принцеса Елисавета Караджорджевич.

През 2002 г. , след десет годишно прекъсване е възстановен Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“, който е уникален с това, че се провежда в две направления:

 • Национален литературен конкурс за написване на пиеса-приказка за куклен театър
 • оригинален текст
 • драматизация
 • текст за образователен театър
 • Национален конкурс за спектакъл

Същата година  Куклен театър – Ямбол получава високото отличие – Златен герб на град Ямбол за принос в развитието на куклено-театралното изкуство.

През 2003 г. на Националния куклено-театрален фестивал  „ Михаил  Лъкатник  ”  е присъдена на театъра колективна актьорска награда за спектакъла „Червенокосият Джайлс от Хам ”.

През 2005 г. постановката „Цветове” получава няколко персонални награди   и  наградата на Областна администрация – Ямбол.

През м. ноември 2005 г. Куклен театър – Ямбол е включен в образователен проект на българската общност в 17 район на Будапеща, наброяващ  250 000 жители.

През 2006 г. фестивалния спектакъл „Цветове” е номиниран за най-престижната награда „Икар” на САБ.

През 2007 г. театърът отново е номиниран за националната театрална награда на Съюза на артистите в България – „Икар” за постановката „Спящата красавица”. Същата година театърът получава голямата награда на Община „Тунджа” -„Джон Атанасов” – златен, за принос в културния живот.

През 2008 г. театърът получава награда за режисура, за „Румето и старият лъв” – постановка Ангел Попов.

Същата година през м. юни театърът представя страната на Световния фестивал  на изкуствата „Рио Локо” – Тулуза – Франция.

През м.октомври постановката „Румето и старият лъв” получава награда на Бурса,  Република Турция.

През 2009 година на Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник”- специалната награда за творчески постижения на името на Георги Митев – Жоро.

През 2011 г. на Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник”:

 • на Елена Дойчева – специална награда за съхраняване  и популяризиране на българската драматургия  за куклен театър.
 • на Стефка Янчева – за актьорски постижения
 • на Недко Данев – за иновационно сценографско решение за спектакъла „Най-важното нещо”

Същата година театърът получава и награда за режисура на Ангел Попов за „Най-важното нещо”.

Участие на постановката „Румето и старият лъв“ в Международен куклен фестивал, Браила, Румъния – Награда на зрителите за постановката „Румето и старият лъв“.

Участие на постановката „Спящата красавица“ на Международен фестивал на изкуствата „Магията на вятъра“-Сливен.

 

През 2012 г. КТ „Г.Митев”-Ямбол участва в Празниците на славянската писменост и култура в гр. Болград, Одеска област.Първият куклен театър поканен от българската общност в Украйна.

Същата година театърът получава и специална награда за интеграция и международни отношения – гр. Галац, Румъния.

През 2013 година театърът участва в ІХ Зимен фестивал на изкуствата „Сцена, палитра, слово” – Пловдив със спектакъла „Червенокосият Джайлс от Хам” и получава награда за режисура на Станислав Стрински.

Куклен театър „Г.Митев”-Ямбол става носител на Голямата награда, статуетка на големия български склуптор Георги Чапкънов „Играещият човек” за смелостта да се върнат играещите и одухотворени кукли на сцената – на Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник” – 2013 г. с постановката „Румето и старият лъв“

През м. октомври 2013 г. театърът участва в ХІV Международен куклено-театрален фестивал „Интерлялка” в Ужгород, Украйна и получи наградата на зрителите за спектакъла  „Спящата красавица” – драматизация и постановка Ангел Попов.

През 2014 г. на фестивала „Сцена, палитра, слово” – Пловдив театърът получава наградата за най-добър спектакъл – „Било, не било” – режисьор Христина Арсенова и награда на сценичната група за техническо изпълнение.

През 2015 г. на същия този фестивал театърът получава награда за сценография и кукли на „Аладин и вълшебната лампа”.

През м. април същата година на Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник” театърът получава наградата на САБ за цялостен спектакъл „Аладин и вълшебната лампа” и награда за мъжка роля на Тихомир Трифонов.

През 2016 г. на Зимния театрален фестивал „Сцена, палитра, слово” –Пловдив получава награда за кукли на Недко Данев за спектакъла „Сънни принцеси сънувани”.

През 2017 г. на Зимния театрален фестивал „Сцена, палитра, слово” – Пловдив театърът получава награда за режисура – Теодора Попова-Лазарова за спектакъла „По заповед на щуката”, награда за сценография на Диана Тонкова-Узунова за същата пиеса, награда за режисура – на Бисерка Колевска и награда за сценография на Свила Величкова за пиесата „Палечка”, както  и награда за ролята на „Палечка” – на Цветелина Николова.

 

Номинация за награда „СИВИНА“-2017 г. за млад актьор в областта на кукления театър – Цветелина Николова – за ролята на „Палечка“ в спектакъла „Палечка“.

 

ХХ издание на Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“- с пиесата „Палечка“

Награди за:

 • На САБ – на Куклен театър „Г.Митев“-Ямбол – за усилията в провеждането на фестивала
 • За актьорски дебют –Цветелина Николова, Никол Султанова, Златко Василев
 • За женска роля – Ангелина Русева

 

Международен фестивал на Куклените театри за синтез „КУКАРТ“  – Санкт Петербург, Русия – м. юни 2017 г. с пиесата „Палечка“

 

ХVІ Международен фестивал на детските театри в Баня Лука, Сърбия – с пиесата „Палечка“.

 

Награда на Ангелина Русева – за ролята на „Мишката“

 

През 2019 г. на Зимния театрален фестивал „Сцена, палитра, слово“ – Пловдив бе присъдена награда за сценография и кукли на Свила Величкова.

Същата година на Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“  – „Новите дрехи на краля“ – награда на САБ – за актьорски дебют.

 

На Международния фестивал на Професионалните куклени театри за деца – Източно Сараево, Босна и Херцеговина – „Жабчо“ получи награда за анимация на Димитър Димитров за трите роли в пиесата.

 

Куклен театър „Георги Митев“-Ямбол стана Лауреат на юбилейното 25-то издания на Международния фестивал на куклените и Синтез театри „КУКАРТ“ 2019 – Санкт Петербург, Русия с постановката „Котаракът с/в чизми“.

През 2019 година  театърът участва и в Международния летен куклен фестивал „Лято, кукли и приятели“ – Велико Търново с „Котаракът с/в Чизми“ и Международния куклен фестивал „Рачо и Дешка“ – Габрово

 

През м . октомври 2020 г. Куклен театър „Георги Митев“-Ямбол участва в Международния фестивал на детските театри в Баня Лука, Босна и Херцеговина с пиесата „Снежанка и седемте джуджета“. Награда на актьора Любомир Желев – за анимацията на куклите в спектакъла.

 

През месец март Държавен куклен театър „Георги Митев“-Ямбол съвместно с Български културен институт в Берлин гостува онлайн в домовете на българската общност с постановките:

 • „Храбрият оловен войник“ – по Х.Кр.Андерсен
 • „Котаракът с/в чизми“ – от Колю Колев
 • „Снежанка и седемте джуджета“ – по Братя Грим
 • „Палечка“ – по Х. Кр. Андерсен

 

През месец юни Държавен куклен театър „Георги Митев“-Ямбол участва с постановката „Снежанка и седемте джуджета“ в Международен фестивал на Куклените театри и синтез КУКАРТ – Санкт Петербург, Русия. За втори път театърът стана Лауреат на Международния феистивал „КУКАРТ“.

 

На Куклен театър „Георги Митев“-Ямбол бе присъдена Наградата на Ямбол за 2017 г. – за значителен принос в развитието на града и по повод 60 години от създаването на  Куклен театър – Ямбол и 20 години Национален куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“

 

Общински съвет „Тунджа“ за втори път  присъди Голямата награда „Джон Атанасов“ – златен на Куклен театър „Георги Митев“-Ямбол – за значителен принос в областта на театралното изкуство, 60 години от основаването му и по повод 24 май- ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Куклен театър – Ямбол е член на Съюза на артистите в  България  член на УНИМА и от 2007 година пълноправен член на ЮНЕСКО.

Куклен театър „Георги Митев” – Ямбол е домакин на Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник” с международно участие. Организатор на Националния литературен конкурс за написване на пиеса-приказка за куклен театър. Издател  на Сборника с наградени пиеси „Приказна фиеста“.