24.06.2024
24.06.2024

  Подробно описание на фестивала

Националният куклено – театрален фестивал „Михаил Лъкатник“ с международно участие се провежда последната седмица на месец април в гр. Ямбол. Предстои 22-то  издание на фестивала.В програмата на фестивала се включват осем до десет заглавия.Гости от чужбина- Русия, Унгария, Италия,  Турция, Сърбия и др. Включват се постановки, които съдържат най-новите творчески търсения , обогатени  с художествената изразност на съвременния куклен театър. Няма жанрови, стилови, национални и тематични ограничения. Спектаклите се играят на сцената на Куклен театър „Г.Митев“-Ямбол,читалище „Съгласие“, читалище „Св.св.Кирил и Методий“-Тополовград, и фестивалните центрове на Община „Тунджа“.

Жури оценя спектаклите.

Присъжда  отличия на  най-добрите сценични творби  и  присъжда  голямата награда – пластика „Играещият човек“,изработена от скулптора Георги Чапкънов за най-добрата постановка.

В  дните на фестивала се връчват наградите за най-добър литературен текст за куклен театър, журирани от жури за драматургия.

 

В деня на откриването  на фестивала  се представя  Сборника с наградени пиеси „Приказна фиеста“ Х и  се връчват наградите на авторите. Честват се   – 50 години Държавен куклен театър-Ямбол, 50 години от  Първите национални куклено-театрални  празници на приказката. Премиера на Летописа „В огледалния свят на приказката“.

Българска национална телевизия подготвя документален филм за 22-то издание на фестивала.

Друг медиен партньор по традиция е Българско национално радио.

НКТФ „М. Лъкатник“ с международно участие дава възможност за раждането нае нови идеи за бъдещето на куклено-театралното изкуство, за промени в методологията и новите технологии, използвани в съвременния куклен театър. Конкурсната програма включва най-добрите спектакли на държавни и частни формации, работещи в направление куклено изкуство.

Извън конкурсната програма – представления на Русия , Унгария, Италия, Турция, Сърбия. Културен мост между народите.Среща на кукленото изкуство. В програмата участват и специални гости – ръководители на международни фестивали. Специална програма –на фестивала – улични спектакли с марионетки и петрушки. В дните на Международния куклено-театрален фестивал „М.Лъкатник“   работи Пресцентър, който  подготвя бюлетините на фестивала и  поддържа контакт с представителите  на различни медии. Списание „КуклаАрт“ подготвят цялостен дневник на фестивала. Провежда се дискусия на тема „Съвременният куклен театър и детската публика“.

Очаквани резултати:

  • Стимулиране създаването и поставянето на нови български пиеси за куклен театър
  • Дава възможност за консолидация на голямото театрално семейство и интеграция в изкуството
  • Фестивалът да се превърне в своеобразен културен мост за взаимен обмен, договаряне между театрите с цел насърчаване на културните ценности, разширяване на пазара и повишаване ефективността на театралния продукт.
  • Идеи за нови театрални проекти / национални и международни/

 

Съорганизатори – Министерство на културата, Община Ямбол, Община „Тунджа“, Дружество на писателите

Място на провеждане – гр. Ямбол, Куклен театър „Георги Митев“-Ямбол