13.07.2024
13.07.2024

АЛАДИН И ВЪЛШЕБНАТА ЛАМПА

%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%bd
Аладин и вълшебната лампа

Драматизация  и постановка – СТАНИСЛАВ СТРИНСКИ

Сценография и кукли    – ХАННА ШВАРЦ И ЕВГЕНИЯ ЛАЧЕВА

Музика – МИХАИЛ ШИШКОВ

Участват: Жулиета Николаева, Ангел Попов,Димитър Димитров,

                                 Тихомир Трифонов, Светослав Тихолов

 

  „ Аладин и вълшебната лампа” е любима приказка  на поколения от близо 400 години. Аладин е приказка за това как съдбата си играе с нас. Как влизаме в нечии планове без да подозираме. Как се влюбваме изневиделица от пръв поглед.

    Едно време, преди много години, по света обикаляли едни много странни хора. Най-ценното което притежавали, се намирало не в кесиите, а в душите и сърцата им. И в тяхната памет. Там живеели хиляди странни и необикновени истории. И щом разказвачът почукал на нечия врата, веднага го настанявали на най-хубавото място край огъня. Всички се събирали около него и по цяла  нощ слушали внимателно приказки за вълшебни същества, смели юнаци, красиви девойки и невероятни приключения. Хиляди, хиляди нощи. Хиляди, хиляди приказки…

  Разказвачите били вълшебни хора, сякаш излезли от приказките. Знаели как да накарат вперените в тях очи да заблестят, въображението им да препусне по белия свят и как да покажат  с думите си кое е добро и кое е зло. Героите им били идеални. Идеално добри или идеално зли. И добрите винаги получавали помощ и вълшебства, а злите били побеждавани и наказвани за омразата си. Така приказката и разказвача давали надежда на слушатели си. Надежда, че има един по-добър свят, макар и въображаем, в който доброто винаги побеждава.

Be the first to comment

Leave a Reply