28.05.2024
28.05.2024

Куклен театър „Георги Митев“ е номиниран за Наградата на Ямбол

620_JambolKuklTeatarКуклен театър „Георги Митев“-Ямбол е тазгодишната номинация за Наградата на Ямбол, която се връчва ежегодно по повод Деня на Ямбол – 5 юни. Това е предложението на специализираната комисия, внесено за одобрение на заседанието на Общинския съвет, което ще се проведе на 26 май.

Поводът за наградата е, че тази година Куклен театър „Георги Митев“-Ямбол, навършва 60 години. Ямболският куклен театър е своеобразен културен център за духовното израстване на младите хора през годините.

Освен това тази година се проведе 20-то, юбилейно издание на националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“ с международно участие и Националният литературен конкурс за написване на българска пиеса-приказка за куклен театър, на които ямболският куклен театър е организатор и домакин.

На 27 март 1957 г., Международният ден на театъра, се състои първото куклено-театрално представление в града. Като държавен културен институт театърът е утвърден с Указ на Министерския съвет в края на 1970 г. През август 2007 г. с Указ на президента той получава името на именития куклен актьор Георги Митев.

В мотивите към номинацията са изтъкнати всички награди, завоювани от кукления театър от 2000 г. до наши дни.

Be the first to comment

Leave a Reply