20.07.2024
20.07.2024

Мнение за фестивал 2019 на уважаемото жури

Прекрасен град, прекрасен фестивал! На добър час на театъра!


Борис Голдовски, Доктор по изкуствознание, 

Заслужил деец на културата на Русия, 

Художествен ръководител на Московския държавен куклен театър

Обичам този прекрасен уютен град, разположен в може би най-живописното кътче на България. Обичам го не само заради красотата му и добронамереността на неговите жители. Тук редовно се провежда един прекрасен театрален фестивал, който привлича многобройни български актьори, режисьори, художници, писатели и гости от чужбина – деятели на кукления театър от цял свят. Всички те идват, за да участват или станат свидетели на Националния куклено-театрален фестивал Михаил Лакатник.

От много години идвам и като член, и като председател на журито на фестивала. Този фестивал е добре познат по света и, може би благодарение именно на него, самият град Ямбол – родното място на Никола Аврамов и Жорж Папазов – става все по-известен по цял свят. Душата на фестивала е, разбира се, г-жа Елена Дойчева – ръководител на Държавния куклен театър – град Ямбол. Отличен организатор, тя не само съставя интересна и разнообразна програма от изпълнения, но и винаги превръща фестивала в голямо национално културно събитие: в рамките на фестивала се провеждат конкурси за най-добра нова драматургия на куклен театър, семинари, кръгли маси и конференции, на които винаги присъстват както водещи театрални специалисти, театроведи, педагози, така и голям брой студенти – бъдещето на българското театрално изкуство.

Работата на фестивала се отразява от многобройни представители на българската преса, радио, телевизия и други средства за масово осведомяване.

Особеност на Националния куклено-театрален фестивал “Михаил Лакатник” е, че той дава не показна, а реална, обективна картина на съвременния живот на българското куклено-театрално изкуство. Последното издание на фестивала ни зарадва с много нови творби. Сред тях са „Страната на ОЗ“ (София), „Новите дрехи на краля“ (Ямбол), „Тоби“ (Скопие, Македония), „Бяла приказка“ (Сливен), „Пинокио“ (Пазарджик), „Приключенията на Лукчо“ ( Варна) и много други. Поредното издание на фестивала в Ямбол, което се проведе от 15 до 19 април 2019 г., демонстрира високия потенциал на българското театрално изкуство и служи като стимул за по-нататъшното му развитие.

 


Проф.Ливия Крофлин – преподавател в Театралния институт в Загреб, Хърватска и директор на Международния фестивал на куклените театри „ПИФ“

Това беше моето първо посещение в гр. Ямбол и много ми хареса. Градът разполага с красив парк, пешеходна зона и няколко красиви сгради. Очевидно много се гордее със своите традиции, затова съм сигурна, че с времето целият град ще бъде напълно обновен.

Фестивалът беше много голям и богат. Беше интересно да видим  български продукции от последните години, а също така е добре, че имаше и гостуващи театри. Въпреки, че графикът беше много натоварен, не беше трудно да се проследят всички програми, тъй като всички фестивални места бяха близо едно до друго: двата театъра, хотелът и ресторантът. Това е нещо много важно за един фестивал.

Огромна работа е да се оганизира такъв голям фестивал. Днес това става все по-трудно, тъй като има все по-малко пари за изкуство, особено за кукленото изкуство. Ямболският куклен театър с директор Елена Дойчева очевидно е един много успешен театър и аз желая на фестивала дълъг и щастлив живот.

Както винаги, хората са най-важни, защото те създават атмосферата на фестивала. А атмосферата на фестивала беше прекрасна, всички хора бяха много мили и приятелски настроени.

Също така ми беше много приятно да работя с останалите членове на журито. Те са големи експерти в областта на кукления театър и са изключително приятелски настроени хора. Проздравления също и за подбора на журито!

Поздравления и за организаторите за това голямо събитие, особено на Г-жа Дойчева!

Благодаря ви много! Желая много успех и на следващите ви фестивали!

 

 

 

 КАТЯ ПЕТРОВА –режисьор и преподавател

Докато гледах спектаклите на ХХI фестивал на кукления театър в Ямбол (15-20 април) 2019 г., наблюдавах и реакциите на децата от публиката – спонтанни и искрени, със сияещи лица, смеховете и ръкоплясканията им. Дадох си сметка, че фестивалът е прекрасна възможност за тях да видят толкова много и разнообразни спектакли на територията на Ямбол за кратко време. В дните на фестивала градът се превръща в център на фантазното, във феерия на куклите. Това е едно от най-големите постижения на фестивала. Той диша, живее не само в залите на кукления и драматичен театър, а и по улиците, където чудесни актьори играят своите представления и общуват с децата и родителите.

Това е фестивал на приказката, който провокира въображението на децата, помага в опознаването на света и хората, в социалното им общуване.

Видяхме дванадесет представления в залите с различни интерпретации на любими приказки. Представленията създадоха реална картина на случващото се през последните две години в кукления театър у нас. Ярки предизвикателства и събития нямаше, но имаше много любов, радост, вълнения и разбира се – награди за най-добрите според журито и детската публика.

В паузите между спектаклите актьори, режисьори и художници, четяха бюлетина, в който младите театроведи отразяваха представленията. Обсъждаха помежду си творчески проблеми, “сверяваха си часовника”, обменяха опит с колегите от балканските театри. По-късно, част от тази атмосфера се пренесе и на теоретичната конференция на тема “Кукления театър и детската публика”, където се поставиха наболели проблеми относно диалога между деца и творци, задаваха се въпроси и се търсеха решения.

В рамките на фестивала се връчиха и награди на литературния конкурс за драматургия – стимул за пишещите за куклен театър в България.

И всичко това за пет дни – концентрирано, ярко, запомнящо се събитие бе XXI фестивал в Ямбол. Провокирани един от друг, всеки направи своите изводи и оценки.

Но е сигурно едно – че колегите от различните театри, създадоха за децата от Ямбол “приказка без край”.

ДОВИЖДАНЕ ДО СЛЕДВАЩИЯ XXII ФЕСТИВАЛ!

ДО СЛЕДВАЩИЯ ТВОРЧЕСКИ ПОЛЕТ!

БЛАГОДАРЯ ВИ, ОРГАНИЗАТОРИ, ЗА УСИЛИЕТО, ЗА ОТДАДЕНОСТТА, ЗА СМИСЪЛА!

 

Be the first to comment

Leave a Reply