13.07.2024
13.07.2024

БНР: Образователна приказка за огъня на сцената на Куклен театър – Ямбол

„Първобитна приказка“ е забавен разказ за първите хора и огъня като приятел и враг


Даниела Костова – БНР

С постановката „Първобитна приказка“ ямболският куклен театър „Георги Митев – Жоро“ посреща публиката в началото на годината. Пиесата е наградена на националния литературен конкурс „Михаил Лъкатник“ за най-добър образователен текст.

Автор и режисьор на спектакъла е Теодора Попова – Лазарова. Основната идея е децата да стоят далеч от огъня.

„Знаем, че огънят има някаква магическа сила, някаква притегателна сила. Той влияе на всеки един от нас. Няма, може би, нещо по-красиво в този живот от горящия  огън, нещо по-интересно от неговите пълзящи езици, от този живот, от тази динамика, тази сила, която той съдържа. И той е изключително примамлив за всяко едно дете“, казва Теодора Попова – Лазарова.

Детското любопитство и липсата на опит обаче може да се окажат фатални. Целта на Лазарова е по забавен и интересен начин да покаже на децата до какво може да се стигне при игра с огън.

„Реших, че ще е интересно и забавно да разгледаме живота на първобитните хора. Именно, защото първобитните хора са много близо до децата. Те са именно такива създания, които са изпълнени с любопитство, жажда за живот и в същото време притежават много малко житейски опит. За тях, за героите в нашата приказка – „Първобитна приказка“, огънят е нещо напълно ново“, допълва авторът на постановката.

Огънят се появява по време на буря със светкавици и гръмотевици. „Едно сухо дърво. Светкавица пада върху сухото дърво и то се запалва. Той ги стопля, той сготвя храната им“, разказва Теодора Попова-Лазарова.

Освен в кукления театър, „Първобитна приказка“ ще бъде изпълнена и в детските градини на Ямбол и областта.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: Куклен театър „Георги Митев – Жоро“ – Ямбол

Be the first to comment

Leave a Reply