13.06.2024
13.06.2024

23 – Национален куклено –  театрален фестивал „Михаил Лъкатник” –  празнична фиеста

Националният куклено – театрален фестивал „Михаил Лъкатник” за 23-ти път уверено защити  високия  му рейтинг в многопластовата палитра на фестивалното движение в България.

Неговата приказна магия продължава неуморно да ни впечатлява с нестихващата енергия за провеждането у нас на конкурс на драматургия за куклен театър.  Грижата за привличане на известни и млади  автори към изискванията на куклата не стихва, защото  организаторите на „Михаил Лъкатник” не спират да вярват в значимостта на ролята на литературата в театралния процес.

Конкурсната програма на фестивала изяви куклата впечатляващо от почти всички краища на страната. В многоцветната дъга от творчески изяви доминираше младото актьорско попълнение в театрите, което със завиден професионален усет към куклата изграждаше, спектакъл след спектакъл, вълнуващи художествени образи.  И ето, и детската публика, и възрастните, и ние  специалистите не успяхме да останем равнодушни от нито едно представление. Така 23-то издание на фестивала „Михаил Лъкатник”  разкри силата на новата тенденция в българското куклено изкуство, свързана с връщането на господството на куклата на  сцената.

Паралелната програма на фестивала остави в страни окончателно  желанието да се разшифроват тайните в магията на фестивала. В зрителите от Ямбол, в участниците от фестивала по няколко пъти се зараждаше желанието отново и отново да се срещнат с „Приказките на колела”, с куклен театър „Мале-мале”, с пловдивските танцуващи кукли.

Разговорите, дискусиите, срещите, искрената атмосферата във фестивала за пореден път се обагриха от  излъчването на внимание и обич към всички от страна на директора на фестивала Елена Дойчева, на водещия Ангел Попов, на актьорите и служителите от Държавен куклен театър Ямбол.

До нови срещи, Магьосници ! ! !

С вяра към вас – проф. д.н. Дойчина Синигерска

Be the first to comment

Leave a Reply